Към Апелативна прокуратура - Варна все още няма постъпила информация във

...
Към Апелативна прокуратура - Варна все още няма постъпила информация във
Коментари Харесай

Прокуратурата: МВР не работи съвместно с нас против купуване на гласове преди изборите

Към Апелативна прокуратура - Варна към момента няма постъпила информация във връзка със взаимна акция с Министерство на вътрешните работи във връзка обезпечаване на естественото протичане на предварителните парламентарни избори и противопоставяне на битовата престъпност.

Това оповестиха публично от обвинението. 

Съгласно Конституцията и законите на страната, разкриването на закононарушения е пълномощие на изпълнителната власт, в частност на Министерство на вътрешните работи. При определяне на данни за осъществено закононарушение органите на Министерство на вътрешните работи са длъжни да уведомят неотложно по компетентност дежурен прокурор. Прокуратурите в Апелативен район - Варна са в подготвеност неотложно при докладване на данни за осъществено закононарушение от какъвто и да е темперамент да работят съгласно пълномощията си – да образуват досъдебно произвеждане, да управляват и дефинират последващите дейности по отношение на доказването и документирането на незаконната активност, да привлекат към наказателна отговорност съпричастни към нея лица ", показват от Прокуратурата. 

Държавното обвиняване припомня, че близо две години няма подписано съглашение сред Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата за основаването на взаимен щаб за противопоставяне на закононарушения, осъществени против изборните права на жителите. Създаването на Национално междуведомствено звено е регламентирано в наредбата на член 18, алинея 5 от Изборния кодекс, според която „ основният прокурор и министърът на вътрешните работи сформират взаимни щабове (екипи) за оперативно взаимоотношение в битката против закононарушенията, свързани с изборния развой. Щабовете (екипите) работят по време на цялата предизборна акция “.

Нормата е императивна и задължава основния прокурор и министъра на вътрешните работи да провеждат и обезпечат взаимоотношението на ръководените от тях институции. При всяка една от отминалите изборните акции, както и за актуалната, от страна на управлението на Прокуратурата на България е отправяна покана за регламентиране на взаимни дейности против този тип закононарушения, като досега Министерството на вътрешните работи не е откликнало, пишат от обвиняването. 

Припомняме, че от Областата дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив през днешния ден оповестиха за провеждането на спецакция против битовата престъпност. Тя е локализирана в Раковски, а инспекции се правят и по линия на идните избори. Участват екипи на районното ръководство, бранш Специализирани полицейски сили и жандармерията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР